SUOMEN TERVEYSILMA

Frisk luft förpackas inte men lösningarna för det
gör det

”Det var som en lottovinst att vi hittade Orapac. Eller egentligen var det Orapac som hittade oss, för de är mycket aktiva.”
Terveysilma är ett etablerat företag i en bransch med stora behov. Alla uppskattar och mår bra av frisk luft, vilket bolagets olika lösningar levererar. Terveysilma räknar med att det finns ungefär tre miljoner bostäder i Finland plus en betydande mängd sommarstugor. Bolaget har gjort egna undersökningar, frågat hela tusen personer, om läget i deras bostäder när det gäller luftkvaliteten.
– Resultaten tyder på att ersättningsluftventil saknas eller är sönder i en tredjedel av landets bostäder, vilket betyder problem i cirka en miljon bostäder, helt oräknat sommarstugorna, säger Peter Schlauf, vd för Terveysilma.
– Oberoende den exakta siffran så finns det hur mycket som helst som borde åtgärdas för att alla ska få bättre i nomhusluft, säger Schlauf.

Säljer både till parti- och detaljhandel

Terveysilma har specialiserat sig på ventilations- och ersättningsluftlösningar. Bolaget är riktiga experter när det gäller till exempel ersättningsluftventiler, filter och ljuddämpare. Terveysilmas produkter hittas i välförsedda järnaffärer samt i partiaffärer. Företaget säljer också en betydande del direkt till exempelvis byggföretag.

Förpackningen avgör försäljningen

Förpackningar är extremt viktiga i ventilationsbranschen. Peter Schlauf säger att det ofta tar två års funderande innan man bestämmer sig för att göra något åt luftkvaliteten inomhus. – Men när man väl bestämt sig vill man ha produkterna direkt och går till affären och ser vad som finns i utbudet, säger Schlauf.
I det skedet, när konsumenten väl står i affären och väljer, är förpackningen helt avgörande.
– Vi har därför satsat på en elegant förpackning med en färg som verkligen sticker ut på järnhandelns hyllor, säger Schlauf.

Smidigt samarbete

På Terveysilma i nsåg man tidigt betydelsen av bra förpackningar. Trots insikten fick bolaget kämpa flera år med att hitta rätt samarbetspartner i förpackningsbranschen. – Det var som en l ottovinst att vi till sist hittade Orapac. Eller egentligen var det Orapac som hittade oss, för de är mycket aktiva, säger Peter Schlauf.
– Vi är otroligt nöjd med samarbetet, det enda jag har att klaga på är att de inte hittade oss tidigare, säger Schlauf.
Peter Schlauf säger att speciellt planeringen av förpackningen är oerhört viktig.
– Orapac har hjälpt oss mycket, många andra företagare vet nog i nte ens hur l ätt det hela
kan fungera med rätt samarbetspartner, säger Schlauf.
– Jag har rekommenderat Orapac redan till många och fortsätter göra det, säger han.

Flexibel lagerlösning

Terveysilmas huvudkontor ligger i huvudstadsregionen, där det är både begränsat, trångt och dyrt med utrymme. När det gäller förpackningar är det ändå ofta en bra idé att trycka upp lite större mängder på samma gång för att få ner enhetspriset.
Peter Schlauf säger att Orapac har byggt ett väldigt flexibelt system för att lösa problemet åt dem.
– Vi trycker en större mängd förpackningar för att få ner priset men Orapac förvarar förpackningarna och skickar hit dem efter behov, säger Schlauf.